news-details
Ekonomija

Hotelijeri pesimisti uprkos otvaranju granica

Izvor:  Pobjeda

Autor: Željka Kontić

 Ništa ovog jula u Herceg Novom ne podsjeća na početak glavne turističke sezone osim visokih temperatura. Hoteli su prazni, ne čuje se žagor turista na plažama i u kafićima i restoranima, a izletnički brodići su usidreni u lukama.

Hotelijeri pozdravljaju otvaranje granica za države članice Evropske unije ali smatraju da to neće značajno uticati na broj turista u gradu jer je Herceg Novi uglavnom okrenut tržištu regiona.

Zbog situacije sa korona virusom ne mogu prognozirati što će se dalje dešavati pa ovo ljeto dočekuju sa puno neizvjesnosti. Hotel „Light house“ otvoren je krajem maja. Direktor prodaje i marketinga Jovan Mićunović kaže da je sada popunjenost samo 15 odsto.

- Početkom juna imali smo dvije manje grupe penzionera iz Crne Gore, jer nekoliko godina uspješno sarađujemo sa Fondom PIO. Očekivali smo da će se granice otvoriti i da će šteta biti manja, s obzirom na to da nam je 80 do 85 odsto domaćih gostiju, zatim iz Srbije, BiH i Kosova. Sadašnja situacija gdje su granice za neke zemlje zatvorene, za neke je potreban test, goste nam čini nedostupnim - kazao je Mićunović.

Dodaje da su svi aranžmani i dalje pod znakom pitanja.

- Ohrabrujuće je, ukoliko bi se stanje stabilizovalo, svi partneri bi se aktivirali i došlo bi do popunjenosti 70 odsto. Zabrinjava to što se situacija pogoršava i nije izvjesno da li će granice sa zemljama regiona biti otvorene. Otvorenost prema zemljama EU, što nas raduje, neće mnogo popraviti situaciju sve i da su ta tržišta spremna da dolaze u nekom većembroju u Crnu Goru - kazao je Mićunović.

Hotel ,,Park“, koji radi u okviru grupacije „Iberostar“ trebalo bi da bude otvoren 15. jula. Vlasnik Čedo Popović ističe da su zadržali radnu snagu i da su ovaj period iskoristili za spremanje hotela i plaža.

- Što će biti zaista ne mogu danas da garantujem. Koliko će biti gostiju ostaje da se vidi. Otvorene su granice ka zemljama EU, to je sve dobro, ali gosti ne čekaju odmah da krenu ka Crnoj Gori. Ukupna situacija se pogoršava kada je u pitanju korona virus. Ove godine što bude, nada je da će iduće godine biti drugačije –kazao je Popović.

Sa otvaranjem nijesu žurili ni vlasnici hotela „Milena“ u Đenovićima, a prve goste očekuju za 10 dana kada bi trebalo da stignu turisti iz Engleske. Božo Fanfani kaže da su imali dosta rezervacija ali su otkazane zbog korona virusa.