news-details
Ekonomija

Turizam u doba korone

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Iako bi početak jula trebao biti i početak najposjećenijeg perioda turističke sezone, skoro polovina izdavalaca privatnog smještaja u Petrovcu, gradiću na moru, 40 kilometara južno od Podgorice, još nije otvorila apartmane za iznajmljivanje.

Ne isplati se pokretati sistem koji radio ili ne radio - troši, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Zoran Dragović, jedan od mještana tog dijela Budvanske rivijere.

-Iako nemate gostiju, morate da plaćate sve dažbine i poreze, a to bez turista ne možete da zaradite. Zato mnogi u Petrovcu neće otvoriti apartmane dok se ne stvore uslovi da od toga mogu makar pokriti troškove i obezbijediti minimalnu platu-kaže Dragović.

Pojašnjava da su do kraja juna imali svega desetak dana goste, te da razmišljaju da, ukoliko se ne otvore granice sa regionom, zatvore apartmane, jer otvoreni, a prazni, samo povećavaju gubitke.

Kako je bilo prošle godine?

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije (NTO) Crne Gore, dostavljenim Radiju Slobodna Evropa prošle godine, u ovo vrijeme u Crnoj Gori je boravilo 89.000 turista, a danas ih je nešto manje od 8.000.

Tokom maja prošle godine u hotelima je ostvareno preko 400.000 noćenja, dok ih je ove godine (do 18. maja bio zabranjen rad restorana u hotelima), bilo svega oko 5.500, podaci su Uprava za statistiku (MONSTAT),

Mogu li u takvim uslovima, na destinaciji u kojoj preko 90 posto turista dolazi iz inostranstva, domaći gosti ublažiti štetu koju nanosi pandemija?

Stručnjak iz oblasti turističke ekonomije Rade Ratković kaže da su domaći turisti tokom prethodne tri godine ostvarili oko 10 posto noćenja u hotelima, ali i da značajan novac troše za odmor u inostranstvu.

Kao primjer navodi podatke Narodne banke Srbije po kojima je prošle godine turistička potrošnja iz Crne Gore u toj zemlji bila oko 97 miliona, dok je potrošnja građana Srbije u Crnoj Gori iznosila oko 67 miliona eura.

-To pokazuje da ne treba potcjenjivati domaće turiste. Oni sigurno ne mogu platežno ni brojčano zamijeniti strane goste, ali u ovoj situaciji bi mogli doprinijeti da se dosegne 20-ak posto turističkog prometa-smatra Ratković.

Crna Gora je od 30. juna otvorila granice za države Evropske unije (EU), bez dodatnih uslova za rezidente država članica. Istog dana je Savjet EU usvojio preporuku za postepeno ukidanje privremenih ograničenja za putovanja u EU, a na pozitivnoj listi je i Crna Gora.

Međutim, Srđan Kovačević iz turističke agencije Galileo ne očekuje da će to uticati da se domaći turisti odluče za aranžmane u inostranstvo.

-Strah od aktuelne pandemije odvraća ljude od grupnog okupljanja, a posebno od ulaska u avion ili autobus, tako da očekujem da će biti interesovanja za putovanja u inostranstvo tek kad prestane prijetnja od virusa-kaže Kovačević i dodaje da su klijenti njegove agencije ljeti najjrađe birali Grčku.

-Grci su, međutim, zatvorili granicu sa Albanijom, pa je tako i našim građanima onemogućeno da putuju na omiljenu destinaciju. Ostaje da čekamo neka bolje i srećnija vremena-zaključuje Kovačević.