news-details
Ekonomija

Izletnički brodovi plove samo vikendom

Izvor, foto: Radio Jadran

Samo nekoliko od 30-tak izletničkih brodova sa Škvera, počeli su da saobraćaju do novskih izletišta – Žanjica, Plave Špilje, Njivca, ali za sada tokom vikenda. Među onima koji su pokrenuli motore su Pajo, Albatros, Petar, Vega, Cathy…

Uglavnom prevoze domaće goste i Novljane, a neki plove i za svoje gušte, sa porodicama, prijateljima…

Vlasnik najbrojnije flote – „Pajo“, pod čijim brendom je deset plovila i jedrenjak, Dušan Sučević priča nam da je pokrenuo za sada samo jedan brod i to za linije vikendom. Proteklog vikenda put do Žanjica iskoristilo je svega dvadesetak putnika, domaćih.

-U subotu smo imali troje, u nedjelju 14 ljudi, nema nigdje nikoga. Polazimo vikendom u 10:00 ujutru sa kupališta La Bamba do Žanjica i Plave špilje, povratak je poslijepodne oko 17:00. Cijena povratne karte je deset eura-priča naš sagovornik.

Nije optimista za nastavak sezone, jer, kako kaže „kad na poluvremenu izgubiš sa 20 razlike, ne možeš izvući ostatak utakmice“:

-Ovo je poluvrijeme – peti, šesti u mjesec i ništa…. 1. jul – sva flota vezana – čemu da se nadamo ? Ako se ne desi ništa ni u devetom mjesecu, sve je neizvjesno. Više vrijedi jedna krava sad, no sva moja flota. Trideset godina rada da bi stvorio flotu i sada ništa-kaže uvijek spreman za škerac Sučević.

Vladeta Mirković, vlasnik brodova Petar, priča nam da već treći vikend saobraća za privatne potrebe, porodicu, društvo:

-Redovnu liniju nemamo kome još da vozimo. Imali smo nekoliko privatnih tura za par stranaca i stare goste, do Plave špilje i Žanjica gliserom. Imamo najavu za još nekoliko privatnih tura, ali za redovne linije nijesam siguran da ćemo uopšte počinjati-kaže Mirković.

Jedan od prvih izletničkih brodova u Novom, Albatros, za sada takođe vozi “ad hok” ture, po dogovoru do Žanjica, Plave špilje:

-Svakog jutra krećem u 10:00 sa plaže ispod Hunguest hotela, gradske luke, hotela Plaža i Perle. Nemam nikoga za sada, ali pokrenuo sam liniju, pa možda bude zainteresovanih. Povratak je oko 14:00. Kompletan izlet je 12 eura, do Žanjica šest, a za grupe bi se mogli dogovoriti oko cijene-navodi vlasnik  Slavko Todorović.

I ovaj „mali korak“ za novske brodare pozitivan je u odnosu na situaciju od prije dva mjeseca kada niko od naših sagovornika nije znao što i kako dalje. Poslovanje im je i dalje neizvjesno, ali makar domaći, koji nemaju svoja plovila, mogu vikendom uživati u Žanjicama, Njivicama, Plavoj špilji, bez gužve.