news-details
Ekonomija

Zagađeno ulje iz bivšeg Brodogradilišta „Valgo“ izvozi za Grčku

Izvor:  Radio Jadran

Francuska kompanija Valgo počela je izvoz ulja za Grčku, dobijenog cijeđenjem zemljišta kontaminiranim teškim metalima i naftnim ugljovodinicima u bivšem Jadranskom brodogradilištu Bijela, saznaje Radio Jadran. Oko izvoza preostalog dijela grita još se pregovara.

Izvoz ulja za deponiju u Grčkoj počeo kamionima 30. juna i do sada je, kako saznaje Radio Jadran, izvezeno 70 tona. Valgo je dobio dozvolu na izvoz 1.000 tona, međutim, još nije poznato koliko će tona ulja biti izvezeno, odnosno na koju će količinu naići izvođač tretirajući tlo.

Definitivna odluka oko nastavka izvoza grita iz Bijele, koji je prekinut u avgustu prošle godine, trebalo bi najvjerovatnije da bude usaglašena tokom naredne sedmice. Valgo je dobio dozvolu za izvoz grita u Norvešku, ali crnogorske institucije, prema pisanju ovog medija, pokušavaju da riješe i problem sa Španijom.

Prema posljednjoj zvaničnoj informaciji iz Agencije za zaštitu životne sredine, iz bivšeg JBB Valgo je do sada izvezao 38.488 tona opasnog grita. Na izvoz čeka još 40.000 tona opasnog, dok je 30.000 tona neopasnog grita, koji će biti tretiran na licu mjesta. Posljednji brod sa gritom za Španiju iz Bijele je isplovio skoro prije godinu, odnosno početkom avgusta.

Kako e ranije saopšteno iz Agencije, na deponiju u Mokrinama odloženo je 16.206,16 tona neopasnog otpada i to: 1) miješani otpad od građenja i rušenja 17 09 04 (pozicije 507, 526, 542, 607, 622 i 805 iz Ugovora) ukupno 15 819,52t i 2) Drvo 17 02 01 (pozicija 416 iz Ugovora) 386,64 tone.

Ugovor sa kompanijom Valgo o izvođenju radova važio je do kraja juna, ali nije raskinut, s obzirom da građevinski radovi nijesu okončani, ali će kompanija plaćati penale u visini od 0,05 odsto za neizvršene radove od ukupne ugovorene cijene projekta.

U međuvremenu 15 bivših zaposlenih u Brodogradilištu i ujedno Valgu, od 25. maja kontinuirano održavaju jednosatni protest na kapiji bivšeg JBB, ali, kako su rekli za Radio Jadran, reakcije nema. Tvrde da je kompanija Valgo uposlila deset novih radnika.

Novouposleni su, prema saznanjima tog medija, nastavili sa „prosijavanjem“ štetnog grita i odvajanjem za izvoz, međutim, potvrdnu informaciju izvršnog direktora Valgo Montenegro Rajka Uskokovića ni danas nijesmo mogli da dobijemo.

Radio Jadran čeka zvaničnu potvrdu Agencije za zaštitu životne sredine i izvođača radova, kompanije Valgo u Francuskoj.

Odvoz grita počeo je u martu prošle godine i trebalo je da bude okončan do juna ove godine. Projekat remedijacije finansira Vlada Crne Gore, posredstvom kredita Svjetske banke u visini od 23 miliona eura.

*Fotografija: Pobjeda