news-details
Ekonomija

Budvanski ugostitelji: Trebaju nam gosti, ne subvencije

Izvor: Dan

 Mjere za turizam iz trećeg paketa Vlade nijesu dovoljne, ocijenio je za Dan član upravnog odbora Udruženja ugostitelja Budve Ilija Armenko.

-Turizam je u ovoj godini pao za 92 odsto i samim tim sve bi trebalo da ide dolje za 92 odsto. Pozdravljam smanjenje PDV  sa 21 na sedam odsto za usluge hrane i pića u ugostiteljskim objektima i smatram da bi to trebalo da ostane na tom nivou stalno, a ne godinu dana-rekao je Armenko.

Prema njegovim riječima, turistička sezona je na dnu.

-Imam kafanu na najboljoj lokaciji, u junu sam imao 1.860 eura pazara. Trećim paketom se ne može ispeglati šteta-poručio je on.

Istakao je da Vlada treba da otvori granice i da dozvoli ulazak iz svake zemlje svijeta uz negativan test na virus korona.

-To je trebalo da se uradi još 1. maja. Da je tako bilo sada bi imali dobru sezonu. U sadašnjoj situaciji, da avgust bude najbolji ikada, biću na nuli. Već sam 40 odsto u minusu, jer su rekli da će otvoriti granice u junu i julu-istakao je Armenko.

Vlada je trećim paketom predvidjela subvencije na zarade od 70 odsto minimalne bruto zarade u sektoru turizma i 50 odsto u sektoru ugostiteljstva.

-Nama trebaju gosti, a ne subvencije. Pomoć za plate je trenutno potrebnija sjeveru. Nama na primorju trebaju gosti. Dosta Rusa je kupilo karte, jer bi trebalo od 1. do 5.avgusta da se otvore granice-izjavio je Armenko.

Državni sekretar Ministarstva turizma Damir Davidović je na predstavljanju mjera za turizam iz trećeg paketa Vlade kazao da će pomoć za turizam iz trećeg paketa biti 215 miliona, od čega se na kratkoročne, do 2022. godine, odnosi 83,35 miliona, od čega u ovoj godini 51 milion.

Mjere u turizmu su subvencije kamatana reprogram postojećih kredita kroz 24 mjeseca grejs perioda i subvenciju kamate do maksimum tri odsto, zatim krediti za likvidnost i obrtna sredstva uz grejs period od dvije godine, rok otplate sedam godina i subvencju 80 odsto kamate, maksimum do tri odsto.

Trećim paketom predviđene su i subvencije za turoperatere, kroz program koji će usvojiti Vlad a, registrovane izdavaoce privatnog smještaja, kroz kriterijume koje će utvrditi Vlada i manju naknadu kod Morskog dobra.

Dugoročne mjere se ogledaju u kreditima kod IRF-a za završetak hotela i izgradnju novih hotela. Kred iti do pet miliona, zatim podsticaji za sezonske radnike da im se plaća 60 odsto zarade za šest mjeseci kada ne rade, od čega će polovinu subvencionisati država.

  

ad