news-details
Ekonomija

Na Žanjicu bolja posjeta

Izvor, foto: Radio Jadran

Poluostrvo Luštica čuveno je po mnogo čemu, ali za savremene nomade, kako zovu turiste koje ovog ljeta svi željno iščekuju, oduvijek su privlačila izletišta Žanjic, Dobreč i Rose. Prilazak Žanjicu ovog vikenda ličio je na stara dobra vremena. Dosta plovila na vezu, kupača na šljnkovitoj plaži, zrikavci u maslinjaku od čije zrike nekada ne čujete druge zvuke…

Ali ovo je tek prvi vikend s boljom posjetom. Ugostitelji na omiljenom izletištu Novljana i furešta, kao ni većina njihovih kolega, nemaju razloga za optimizam. Nadali su se otvaranju granica od 1. avgusta, međutim „status quo“ za većinu ključnih tržišta za Herceg Novi dodatno ih je demoralisao. Ne žele javno da govore o ovogodišnjoj sezoni za medije, jer kažu da „sve vidimo i sami, nemaju nam što reći“.

Ipak, na Žanjicu, za razliku od početka „sezone“, na ovom izletištu juče je boravilo, po slobodnoj procjeni, oko 500 posjetilaca. Osim Novljana, bilo je Podgoričana, Nikšićana, Trebinjaca, Budvana, Kotorana, Tivćana, ali i Rusa i Turaka. Neki od njih dolazili su kopnenim putem, dok je većina stizala privatnim barkama, gliserima, gumenjacima. Do Žanjica plove i izletnički brodovi Pajo, Albatros, Petar i Cathy.

Otvorena su četiri ugostiteljska objekta: restoran/kupalište Ribarsko selo, picerija Kontakt, restoran Porto i kafe bar Cuba Libre. Svi bilježe pad prometa, kao i većina od skoro 90 odsto. Na pitanje do kada će biti otvoreni, vlasnici odmahuju rukom, sliježu ramenima…. To je pitanje koje ih “boli” jednako kao ocjena sezone, promet, plate uposlenima, servisiranje obaveza prema državi, zakupodavcima, neizvjesnost kako dalje…

Najveći objekat, kafe bar Cuba Libre ove godine radi „na pola kapaciteta“, budući da je restoranski dio i dalje zatvoren, a neizvjesno je i da li će uopšte otvarati. O gostima vodi računa po jedan šanker i konobar, za razliku od prošle godine kad ih je bilo 15. Ležaljke i suncobrane ne naplaćuju, a cijene pića identične su cijenama u gradu.

U restoranu Porto uposleno je 11 konobara, šankera i kuvara, koji imaju posla, ali ni približno prošloj sezoni. Cijene su im na nivou prošlogodišnjih, ležaljke i suncobrane takođe ne naplaćuju, ali, kako su nam kazali na kupalištu, poželjno je da posjetioci u tom slučaju ručaju u restoranu. S obzirom da se porodica vlasnika bavi i poljoprivredom, u restoranu služe domaće povrće.

Sa druge strane, teško je ne primijetiti oronuli objekat bivšeg restorana nekadašnje HTP Boke. Nekad mjesto na čiju su terasu svi koji kroče na Žanjic hitali na prvu kafu, princes krofne, šamrolne, čuveni pasulj s pršutom, danas je zatvoreno, zapušteno, šporko…. One koji se ipak odluče da spas od sunca potraže na ostacima terase, podno ulaza ih dočekuju crne kese prepune smeća, koje su po svoj prilici, „ničija prćija“, a nadležnima ne pada na pamet danima da ih odnesu.