news-details
Društvo

Za novi sjaj Starog grada Bara: u pripremi i “Noć tvrđave”

Onlajn sastankom projektnih timova iz Crne Gore, BiH i Hrvatske, zvanično je počeo IPA projekat „Fortitude“. Ciljevi projekta su očuvanje i valorizacija kulturno-istorijskog nasljeđa fortifikacionih objekata, među kojima je i Stari grad Bar.

Kroz ovaj projekat, u toku 2020. u Starom gradu Baru biće kompletno opremljena ljetnja scena, otvoren Centar za posjetioce u okviru zgrade Carinarnice i postavljene taktilne mape.

-U 2021. predviđeno je organizovanje manifestacije „Noć tvrđava“, pružanje doživljaja virtuelne realnosti uz pomoć novih tehnologija, digitalni kiosk, obuka za vodiče i niz drugih aktivnosti. Time će, zahvaljujući novoj digitalnoj koncepciji, posjetioci Starog Bara imati potpuno novi doživljaj ovog vrijednog arheološkog nalazišta i priliku da dožive Stari Bar onakav kakav je bio u svom punom sjaju-objavili su ovim povodom iz Opštine Bar.

Pored Opštine Bar,  učesnik projekta iz Crne Gore je i Opština Herceg Novi. Budžet Opštine Bar u okviru „Fortitude“, koji se finansira iz programa Interreg Hrvatska-BiH-Crna Gora, iznosi 253.597,49 eura.

U  ovom projektu prekogranične saradnje parteri su još i gradovi Banja Luka i Karlovac i Javna ustanova Tvrđava kulture Šibenik.