news-details
Ekonomija

Cijena zakupa plaža zavisiće od sezone

Izvor: Vijesti

Autori: Vuk Lajović, Marija Mirjačić

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom tokom ljeta će, u saradnji sa zakupcima plaža i nadležnim institucijama, utvrditi koliko je slabija sezona u odnosu na prethodne i na osnovu toga odrediti cjenovnik zakupnina za ovu godinu.

To je rečeno “Vijestima” u Morskom dobru. Zakupci 84 kupališta zatražili su od Morskog dobra da ukine zakupnine za ovu godinu zbog, kako ističu, izuzetno teške finansijske situcije u kojoj su se našli zbog pandemije koronavirusa i preduzetih mjera...

Budvanske plaže praktično su puste i izgledaju kao zimi, iako je ljeto na pragu. Trebalo je da uveliko budu uređene i otvorene, ali mnogi zakupci nijesu ni zaključili anekse ugovora za ovu godinu, upravo zbog neizvjesnosti kakva će biti sezona.

Zakupci nezadovoljni olakšicama

U Morskom dobru za “Vijesti” nije precizirano zašto neće ispuniti zahtjev da se zakupci potpuno oslobode zakupnine. Zakupnine su ostale nepromijenjene, iako je Upravni odbor preduzeća koje gazduje obalom donio set olakšica, u vidu plaćanja zakupnine u većem broju rata.

Zakupci, međutim, tvrde da je potrebno ukinuti zakupninu za ovo ljeto, i to vide kao jedino rješenje da opstanu.

-Po samom izbijanju pandemije, Upravni odbor preduzeća donio je odluku o odlaganju plaćanja naknade za tekuću godinu do 1. jula 2020. Time smo inicijalno najavili da ćemo pratiti razvoj situacije sa epidemijom... Dodatne olakšice su donesene, a one se odnose na ukidanje naknada onim zakupcima koji rade svih 12 mjeseci, odnosno umanjenje zakupnine za period koji su bili zatvoreni.

U ovom setu mjera, naknade za zakup kupališta su oslobođeni hoteli koji su svoje kapacitete stavili u funkciju karantina, zakupcima koji plaćaju po dosadašnjoj dinamici ukinuta je obaveza uplate i dostave bankarske garancije, a ostalima je data mogućnost prolongiranja plaćanja tokom čitave godine u manjim mjesečnim ratama.

 Kako je pad prometa od turizma i ugostiteljstva ove godine već izvjestan, tokom ljetnjih mjeseci ćemo utvrditi za koliko je “slabija” sezona od prethodnih, te shodno tome predložiti set mjera koje se tiču umanjenja zakupnina-kazali su u Morskom dobru čiji je direktor Predrag Jelušić.

Željka Ivanković, suosnivač firme koja je zakupac kupališta u Bečićima i predstavnik inicijative 84 zakupca upućene „Morskom dobru“, za “Vijesti” je kazala da turistička sezona još nije ni počela i da, iako neki od nadležnih to izjavljuju, plaže se ne sređuju i ne potpisuju aneksi ugovora u očekivanom broju.

-Da je to tako dokazuje i samo pogled na plaže, samo neke se možda sređuju i čiste, ali se svakako ne otvaraju. Mnogi i dalje nemaju rješenja za rad jer većina zakupaca anekse ugovora nije ni potpisala. Posljedica toga je nedostatak gostiju, radne snage, zatvorenih granica. Osnovni problem nezadovoljstva zakupaca leži i u tome što je Morsko dobro donijelo određene finansijske olakšice za zakupce plaža, a sa kojima zakupci nisu zadovoljni, jer ih je nemoguće ispoštovati-.

Kako do bankarskih garancija

Ona je istakla da Morsko dobro i dalje za potrebe potpisa aneksa ugovora potražuje od zakupaca da dostave bankarske garancije koje je, kako tvrdi, nemoguće dobiti u ovom trenutku.

-Jer većina zakupaca se kreditno zadužila zbog prošlogodišnjih pravila iz tenderske procedure i načina kako plaže i mobilijari treba da izgledaju. Za potrebe kupovine novog mobilijara propisanih boja i dokumentacije za objekte koje su zakupci morali dostaviti Morskom dobru, većina zakupaca je ušla u kredite, pa iz tih i drugih razloga ne mogu da dobiju bankarske garancije-.

Ivanković je apelovala na nadležne, Morsko dobro i Vladu, da imaju više sluha za poslovne partnere i preduzetnike iz domena turističke ponude.

-Predlažemo da predstvanici zakupaca i Morsko dobro započnu pregovore oko funkcionisanja plaža ove godine. Činjenica je da je ekonomska kriza prouzrokovana pandemijom koronavirusa zadesila sve privrednike u Crnoj Gori i šire, ali da zakupci plaža smatraju da nisu nerealni u svojim zahtjevima kada je očigledno da ni državni, ni privatni hoteli i privatni smještaji još nijesu otvoreni.

Realno, dolazak gostiju se očekuje tek kada se granice u potpunosti otvore i način putovanja pojednostavi. Iako se nadamo da će dolazak gostiju biti što prije, niko u ovom trenutku sa sigurnošću ne može reći kada će to biti, jer ni hoteli, ni privatni smještaj ne bilježe rezervacije.

Apelujemo na nadležne da pokažu solidarnost i razumijevanje... s obzirom da je riječ o vrlo specifičnoj grani turističke ponude, a privrednici iz ove oblasti posluju samo četiri mjeseca godišnje, te da zajedničkim razgovorima donesu najbolje moguće rješenje za obe strane-.

Iz Morskog dobra su objasnili da je lani, pa za narednih pet godina, zaključeno 398 ugovora za zakup kupališta.