news-details
Ekonomija

Opština Budva: Kasa je puna, ali je račun blokiran

Izvor: Vijesti

Na računu Opštine Budva ima gotovo milion eura, ali novac ne može da se koristi sve dok je na snazi privremena mjera Privrednog suda donijeta krajem maja po zahtjevu Ministarstva finansija.

Kasa Opštine se polako puni, a novca ima dovoljno da se isplate zarade i obaveze za naredna dva mjeseca. Ipak, u jeku političke krize, kada u gradu postoje “dvije vlasti“, koje su juče počele dijalog kako bi prevazišli tenzije i smirili strasti, rješevanje blokade računa moraće da bude prioritet.

Političkim predstavnicima u vrijeme dijaloga zabranjeno da daju bilo kakve političke izjave i time podižu tenzije, kako bi onemogućile dogovor.

Privredni sud još nije odlučio o prigovoru koji je administracija Marka Carevića uložila na privremenu mjeru, kojom su blokirani bankovni računi.

Ministarstvo finansija zatražilo je da joj Opština vrati 29,3 miliona eura koja je iz državnog budžeta isplaćena njemačko-austrijskom koncernu WTE/EVN po osnovu aktivirane garancije koju je država dala Opštini za kredit za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u prijestonici turizma.

Ako Privredni sud ne bude poništio privremenu mjeru, političke partije će morati da postignu dogovor i da se održi hitna sjednica lokalnog parlamenta na kojoj bi se izglasalo dugoročno zaduženje Opštine Budva na 29 miliona eura, za koje bi opet država morala da bude garant.

Dogovor oko deblokade računa morao bi da bude postignut u narednih desetak dana, jer bi tada lokalna uprava, koja u protekle tri i po godine nije kasnila sa isplatama zarada, mogla da ima problem i pored toga što na računu ima i više nego dovoljno novca.

Iz Ministarstva finansija su ranije za “Vijesti” kazali da su se nakon plaćanja garancije dva puta obraćali Opštini Budva zahtjevom za regulisanje obaveze prema državi, dajući prostor njihovim predstavnicima da pedlože način na koji bi navedeni iznos mogao da bude izmiren.

-Sa predstavnicima Opštine održani su i sastanci, kako prije Nove godine, tako i tokom 2020, kako bi se pronašlo rješenje tog problema, međutim do dogovora nije došlo.Takođe, Zakonom o budžetu za 2020. godinu predviđeno je izdavanje državne garancije za zajam koji bi Opština Budva uzela kod neke od komercijalnih banaka, a koji bi poslužio za izmirenje obaveza prema Državi po osnovu aktivirane garancije-kažu iz Ministarstva.

Međutim, kako dodaju, i pored navedenih napora, odgovor Opštine Budva je izostao, pa je Ministarstvo finansija, preko Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, bilo prinuđeno da pokrene postupak naplate navedenog potraživanja od Opštine Budva.

-U skladu sa zahtjevom Ministarstva finansija, Zaštitnik je, dana 12. maja 2020. godine, podnio zahtjev za pokretanje postupka Privrednom sudu, sa predlogom mjere blokade računa Opštine-.

Zbog krize neće prisilno naplaćivati dugove

Brojni dužnici Opštine Budve tokom pandemije koronavirusa bili su relaksirani, jer je lokalna uprava obustavila sve prinudne naplate.

Sekretar za finansije Petar Odžić kazao je da je Opština počela obazrivo da naplaćuje svoja potraživanja.