news-details
Ekonomija

Herceg Novi: 500 turista otkazalo aranžmane zbog zatvaranja granice s BiH

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić ocijenio je da je “nepromišljena” nova mjera NKT o obaveznom testiranju svih građana koji ulaze iz BiH u Crnu Goru. Katić ukazuje da je na početku turističke sezone ova mjera  uslovila novo otkazivanje aranžmana.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, više od 500 rezervacija iz BiH je otkazano otkako je mjera stupila na snagu , a ovi gosti su trebali doći 20. i 25. juna. Svi turistički radnici u Herceg Novom su ogorčeni. Meni kao pojedincu je neshvatljivo da se takve odluke mogu donositi u ovom momentu i praviti selekcija i pitam se da li je ovo sve usmjereno protiv Herceg Novog .

Neshvatljivo je da za isti virus koji je u Hrvatskoj, BiH, Srbiji i Crnoj Gori, sve države imaju različite kriterijume -kazao je Katić za RTV Herceg Novi.

.-Mi smo trebali da se držimo onoga što je uradila Hrvatska i da je pratimo kao državu koja je zavisna od turizma-da se svim ljudima koji su imali rezervaciju u narednom periodu omogući da uđu u našu zemlju. I na današnji dan građanima Crne Gore je zabranjen ulazak u Hrvatsku izuzev onih koji imaju rezervisan smeštaj. Na ovaj način se ponovo produbljuje velika ekonomska neizvjesnost-rekao je  Katić.

Predsjednik Opštine Herceg Novi smatra da je sa vlastima BiH trebalo dogovoriti načine i procedure, “a ne ishitreno reagovati i zbunjivati ljude i onemogućiti im da dođu”.

- Imajući na umu sve ono što se dešava u okruženju, mi kao turistička država  moramo voditi otvoreniju politiku i ne selektivnu. Ako danas na Kosovu imate oko 50 ili 55 zaraženih na 100.000 stanovnika, a nemate toliko u BiH,  imate dva različita kriterijuma. Ne zatvarate granicu sa Kosovom, a zatvarate sa BiH i sa Srbijom i to je po meni kao prvom čovjeku Herceg Novog apsolutno neprihvatljivo i nedopustivo-dodao je Katić.

ad